eternumA belgiumi Eternum cég elsősorban evőeszközök és egyéb asztali fémeszközök tervezésével, előállításával és értékesítésével foglalkozik. A termékek mind a lakosság, mind a Horeca (szállodák, éttermek) szektor igényét kielégítik. Az 1924-ben alapított cég több mint 40 féle evőeszközcsaládot és 150 különböző rozsdamentes, ill. ezüstözött asztali kiegészítőt gyárt. A termékeket több mint 30 országba exportálják, mely kivitel a gyár eladásaink a 60% teszi ki.


Magyarországon 2005 óta képviseljük a gyárat, mely kimagasló ár/érték aránnyal bír. A legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelő, minden stílust képviselő - a klasszikustól a legmodernebbik, a visszafogottól a merészig - márka az Eternum, mely - összehasonlítva hasonló kategóriájú evőeszközökkel - igen kedvező árakon kínálja termékeit. Mind a lakossági felhasználók, mind a professzionális ügyfeleink (számos magyar szálloda és étterem használja ma már a gyár termékeit) évek óta kedvelik a márka termékeit. Annak érdekében, hogy a gyár termékeit a lehető legnagyobb megelégedettséggel és a lehető legtovább használhassa, szeretnénk pár információt adni az evőeszközök alapanyagairól (acél) és helyes használatukról:


ROZSDAMENTES ACÉL

Alapvetően a rozsdamentes acél vas és króm ötvözette, mely 11 %-nál több krómot tartalmaz. Három fajtáját tudjuk megkülönböztetni a rozsdamentes acélnak:


1. Austen acél (vagy gamma fázisú vas, nevét Sir William Chandler Roberts-Austen után kapta)

Az Austen acél 16 és 22 % között tartalmaz krómot és 6 és 22% között nikkelt. Ez a típus nem mágnesezhető (kivéve ha erős deformációnak van kitéve, mint például a kanalak hajlatánál, azonban ez összességében nem változtatja meg a tulajdonságait). A leginkább használt típusok a 18/8-as 18/10-es (AISI 304) acélok, melyek 18 és 20 % között tartalmaznak krómot és 8 és 12% között nikkelt. A magas nikkeltartalom miatt egyedül ennél az acélfajtánál lehet a teljes rozsdamentességet garantálni. E típust például acélékszerek készítéséhez használják.


2. Martens acél (nevét a német Adolf Martens után kapta)

A Martens acél 10 és 18 % között tartalmaz krómot és könnyen lehet hőkezelni (t.i. edzeni). E típusú acélt használják leginkább kések gyártásához. Az amerikai szabványok szerint AISI 420-as, és általában 13 és 14 % közötti krómot, ill. 0,1 és 0,4 % közötti szenet tartalmaz. E típus használata elengedhetetlen a jó minőségű kések előállításához, melyeket edzeni kell annak érdekében, hogy biztosítsák a hatékony és hosszan tartó élüket, amely viszont nem sérti meg a tányérok alját. Azonban ez a típus a legkevésbé ellenálló a rozsdával szemben. Éppen ezért - miután a mosogatógépek megjelentek a piacon - a gyártók azt ajánlják, hogy nem rakjuk a késeket mosogatógépbe.


3. Ferrit acél (vagy alfa vas)

A ferrit acél 13 és 30 % között tartalmaz krómot, de nem lehet hőkezelni. Ez a típus valamivel ellenállóbb a rozsdának, mint a Martens acél és hidegen könnyen megmunkálható. Ez az AISI 430 típus a legszélesebb körben használt acél az olcsó háztartási eszközök körében.

Az utóbbi kettő típus (a Martens és a ferrit acél) mágnesezhető. Viszont a német Ipari Mosogatók Munkacsoportja szerint "A krómozott (étrsd nikkelt anyagában nem tartalmazó) evőeszköz általában nem tisztíthatóak mosogatógépben." Azonban számos gyártó tapasztalata szerint ezen két típusú acélból készült evőeszközök igenis tisztíthatóak mosogatógépben, DE bizonyos kedvezőtlen körülmények (lásd később) együttes felállásánál hajalmosak rozsdásodni. Ezek alapján az Eternum evőeszközök esetében sem lehet azt állítani, hogy 100 %-osan ellenállnak a rozsdának mosogatógépben való tisztításkor, de a kockázat minimalizálható:

 • Az olcsóbb sorozatoknál (ferrit acélból készülnek, nikkel hozzáadása nélkül) magas krómtartalom (17-18%) használatával. Ez az acél azonban jóval drágább és jellemzően az Eternum Massif sorozata készül belőle.
 • Késeknél króm-molibdén acél használatával. Ez a fajta acél is jóval drágább, így csak az Eternum Siganture sorozat késeihez használják.

Továbbá megkülönböztetjük az ún. monoblokk késeket (melyek egy darabból készülnek), amelyek főleg az alsó és középső árszegmensbe tartozó sorozatok részei, az ún. silversmith késektől, melyeknél a penge és a markolat külön anyagból készül, mely álatlában 18/8-as vagy 18/10-es acél.


ROZSDÁSODÁS

Ahhoz, hogy megértsük a rozsdásodást okozó folyamatot, meg kell értenünk, hogy mitől válik az acél rozsdamentessé. Mint azt fentebb láttuk a rozsdamentes acél egy ötvözet, melynek a fő alkotóeleme vas. Ami rozsdamentessé teszi az acélt, az egy önvédelmi mechanizmus, mely oxigén vagy oxidáló környezet (levegő) jelenlétekor indul be. Ellentétben a normál acéllal, ahol a rozsda a felszínről be tud hatolni az anyag belsejébe és szinte elemészti azt, a rozsdamentes acél egy vékony, egybefüggő krómoxid réteget képez a felszínén, mely megakadályozza az oxidáció behatolását. Egy bizonyos krómarány szükséges e jelenség működéséhez, melyet passzívizációnak is hívunk. Egyszerűen megfogalmazva a maximális védelem a korrózió ellen csak abban az esetben valósul meg, ha egy hibátlan, nagyon vékony passzív védőréteg képződhet a tiszta felszínen szabad oxigén jelenlétében. Ezért roppant fontos, hogy az evőeszközről minden lerakódást, piszkot eltávolítsunk. Négy fajtája létezik ezen lerakódásoknak:

1. Ételmaradékok a nem megfelelő mosogatás következtében: ezen lerakodások elkerülhetők általában, ha az evőeszközt használat után elöblítjük és csak ezután rakjuk be a mosogatógépbe.

2. Ételújralerakódások: általában e lerakódások a mosogatás nem megfelelő öblítése miatt rakódnak újra rá az evőeszközökre. E kettő típusú lerakodás csak a mosogatás összes előírásának figyelmes betartásával kerülhető el.

3. Vízkőlerakódások: E típusú lerakódások jellemzően olyan helyeken fordulnak elő, ahol magas a víz keménysége (mint például Magyarország). E lerakódások csak vízlágyító használatával, vagy vízlágyító készülék beszerelésével előzhetőek meg.

4. Sólerakódások: a víz magas sótartalma szintén okozhat lerakódásokat az evőeszköz felületén. Ez csak sótlanító berendezés felszerelésével kerülhető el.


A lerakódások mellett a rozsdásodási problémák okozóinak másik nagy csoportja az ún. "depasszívizáció". Ahogy láttuk, a rozsdamentes acél minősége a passzív krómoxid rétegnek köszönhető a felszínén. Ezért kerülendő, hogy olyan anyagokkal érintkezzen, melyek aktivizálják a kémiai összetételének megváltoztatása folytán. Például ilyen anyag lehetnek a kloridok (sók), vas és ezüst. Továbbá a ferrit és Martens (t.i. nem 18/8-as vagy 18/10-es) acélból készül evőeszközök szintén érzékenyek az alábbi anyagokra:

 • Főzéskor használt savas anyagok (ecet, citrom, paradicsomszósz, majonéz, stb.),
 • Öblítő szerek túlzott használata (legtöbbször citromsav alapúak),
 • Mosogatószerek túlzott használata.

Ezen felül amióta a mosogató gépek megjelentek, a kapacitásuk nőtt, miközben a háztartások mérete egyre csökkent. Ennek következtében egyrészt megnőtt az idő az evőeszközök tényleges használata és megtisztítása között, másrészt egyre agresszívebb szereket kell használunk, hogy el tudják távolítani a sokszor több napos, rászáradt ételmaradékokat az evőeszközökről és tányérokról. Végezetül sokszor napokig áll az elmosott evőeszköz a mosogatógépben, mely igen kedvezőtlen nedves környezetet biztosít a számára.


NÉHÁNY TIPP

Végezetül pár ötlet, hogy elkerülhesse a kellemetlen meglepetéseket:

 • Mossa el minél hamarabb az evőeszközeit, vagy legalább használat után öblítse el őket, hogy elkerülhesse az étel rászáradását, ill. a hosszabb érintkezést a főzéshez használt savas anyagokkal.
 • Bizonyosodjon meg róla, hogy a mosogatógépe megfelelően működik. Amennyiben szükséges ellenőriztesse szakemberrel, hogy a gyári beállítások megfelelnek-e az ön lakóhelyén használt vezetékes víznek (ez nem feltétlenül igaz).
 • Csökkentse az adagolt mosó- és öblítő szer mennyiségét, ameddig még a mosogatás kielégítő eredménnyel jár.
 • Kerülje a vas vagy ezüst tárgyakkal való érintkezést.
 • Vegye ki az evőeszközöket azonnal, ahogy megszáradnak (ez nagyjából 15 perc a program vége után). A evőeszközt hosszú ideig bent hagyni a mosogatóban (forró, nedves környezetben) a legrosszabb, amit az evőeszközzel tehet!
 • Sose használjon agresszív anyagokat (pl. lúgkő), még a 18/8-as vagy 18/10-s acélból készült termékekhez sem.
 • Ha még mindig vannak szennyeződés vagy ételnyomok az evőeszközön (különösen a kések pengéjén és a olcsóbb evőeszközökön), öblítse el és szárítsa meg őket.

 • Az evőeszközön megjelenő, használat során keletkező karcolások természetesek. Ezek egyrészt abból adódnak, hogy a mosogató gépben, ill. tárolás közben az evőeszközök (különösen a kések) egymáshoz ütődnek. Másrészt tisztítás, törölgetés közben is keletkezhetnek felületi karcolások az evőeszközön. Az ilyen sérülések ellen a legkeményebb acél sem ellenáló, így ez egy evőeszközgyártónál sem lehet jótállási, szavatosági igény éverényesítésének alapja. Amennyiben az ilyen jellegű sérüléseket a minimálisra kívánja szorítani, javasoljuk, hogy az evőeszközöket nem dörzsölő ronggyal vagy szivaccsal, egyenként, külön kézzel mosogassa el és puha ronggyal törölje szárazra.

 • Az apróbb rozsdafoltok eltávolítása:

  • Tisztítsa meg a terméket a kereskedelemben kapható rozsdamentes acél tisztítószerrel.
  • Vagy dörzsölje egy vattadarabbal, amelyet ecettel átitatott, majd öblítse el és szárítsa meg azt.
  • Vagy vágjon félbe egy hagymát, szórja be a vágott felületét porcukorral és ezzel dörzsölje a terméket, majd öblítse el és szárítsa meg azt.

  Amennyiben többet szeretne megtudni az Eternum gyár termékeiről, kérjük látogass meg a gyártó weboldalát. Az aktuális árakat letölthető árlistánkban megtalálhatja.