GÜDE, die Messer

Örömmel és büszkeséggel értesítjük kedves ügyfeleinket, hogy mostantól egy újabb tradicionális solingeni kés készítő, a Güde gyár termékei is kaphatóak üzletünkben. A gyár termékei 1910 óta az egyik legelismertebbnek számítanak a piacon, mely mindig is a lehető legjobb minőségű kézzel készített és kovácsolt kések készítésére törekedett. A Güde család már negyedik generációja követi ezt a utat, mely Soligen városát is világszerte ismerté tette. A gyár termékei számos elismerést, díjat (több "Design Plus Prize" és "Red Dot Design Award" díj) kaptak az évek során és számos teszten bizonyultak a legjobbnak vagy a legjobb kések egyikének.

A gyár egyik leghíresebb, ikonikus terméke a 32 cm pengehosszúságú "Franz Güde" kenyérszelető kés, mely 2001-ben "Design Plus Prize" díjat nyert és azóta többen a világ legjobb kenyérszelető késének tartják.

A gyár legnagyobb számban eladott sorozata az "Alpha" család, melynek pengéje egyetlen kézzel kovácsolt krómium-vanádium-molibdenum ötvözetből készül és 57 Rockwell fokos a keménysége. A család többféle anyagból készült nyéllel kapható, így a nagyon tartós és mosogatóba tehető - a Celanese által gyártott - kopolimer Hostaform(R) anyagból; kemény - 500 éves, válogatott - olívafából; 80 éves tölgyfahordókból, melyek szinte elpusztíthatatlanná váltak az érésük alatt; finom struktúrájú, bársonyos körtefából avagy Velencébe a gondolák útjának kijelölésére szolgáló állványok anyagából.

A - szintén "Red Dot Design Award" díjjal elismert - "Kappa" sorozat kizárólag krómium-vanádium-molibdenum ötvözetből készül, a kés nyele is ezen ötvözetből van, ezzel biztosítják a kések még tökéletesebb egyensúlyát, ill. hogy mosogatóban tisztíthatóak legyenek.

Formailag és anyaghasználatban a "Kappa" sorozattal rokon a "Delta" sorozat, azonban a nyele - a acél keretben - az egyik leértékesebb, legdrágább fából, az ún. grenadilfából ("afrikai feketefa") készül. Ezen fa nagyon kemény, ellenálló és nehéz fa, emellett igen kedvező mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, így ideális a kés nyelében történő felhasználásra.

A fenti sorozatokon kívül készít a gyár különleges kiadású késeket is. A "Karl Güde" család a gyár alapítójáról kapta a nevét, anyaga speciális acél ötvözet, nyele cseresznyefából készül és a klasszikus vonalakat követi. A család tagja pontosan olyanok, mint több mint 100 éve a gyár alapításakor voltak, de máig tökéletesen vágnak.

A "Franz Güde" család a gyár termékeinél használt egyedi fogazat kifejlesztőjéről kapta a nevét. Ennek a sorozatnak is az anyaga speciális acél ötvözet - ezért nem javasolt mosogatógépben tisztítani - , nyele cseresznyefából készül és a klasszikus vonalakat követi.

A gyár készít ún. "Damaszkusz" késeket is, melyek két különböző típusú, magas széntartalmú acélból készülnek. Az egyik rész edzett, rugalmas, míg a másik kimagaslóan kemény. A két réteget összekovácsolják és számos alkalommal összehajtják, így alakul ki a több mint 300 rétegből álló penge. Minden egyes kés több napig készül, 1,5 tonnás kalapács használatával, mely folyamat végén kialakul egy egyedi, csak arra az egypengére jellemző mintázat. A kések nyele megkövesedett sivatagi "vasfából" készül, ezért roppan tartós és ellenálló. Azonban e késeket sosem szabad mosogatógépben tisztítani!

Az "Alpha" család tagja az "Alpha Mikarta" sorozat, mely egyedül a nyél anyagában különbözik a sorozat többi tagjától. A Mikarta egy szintetikus, kompozit anyag, nagyon ellenálló és nem árt neki, ha a kést mosogatógépben tisztítják. Emellett egyedi mintázatot és megjelenést biztosít a késnek.

A "Caminada" sorozatot a gyár a híres, - számos, egyéb elismerése mellett, csupán 33 évesen - 3 Michelin csillaggal és 19 Gault Millau ponttal rendelkező, svájci séffel, Andreas Caminada-val együttműködésben fejlesztette ki. A kések tökéletesen tükrözik Andreas Caminada filozófiáját és kívánságainak megfelelően lettek kialakítva.

Elnyert díjak

 • 2014-ben a a Güde "Caminada" sorozat "Interior Design Award" díjat nyert
 • 2011-ben a Güde "Delta" család "Interior Design Award" díjat nyert, míg jelölt volt 2012-ben a "Germn Design Award" díjra is
 • 2007-ben a Güde "Shark" fűszeraprító kése, ill. a teljes - Harald Rüssel mesterszakáccsal együttműködésben kifejlesztett - "Alpha Barrel Oak" sorozat nyerte el a "Red Dot Design Award" díjat
 • 2002-ben a Güde Chai-Dao kés elnyerte az éves "Red Dot Design Award" díjat
 • 2001-ben a 32 cm pengehosszúságú "Franz Güde" kenyérszelető kés "Design Plus Prize" díjat nyert
 • 1999-ben a Güde "Damaszkusz" szakács kés elnyerte Németország legelismertebb díját, a "Red Dot Design Award" díjat
 • 1998-ban a Güde 7006/32 fenőacél "Design Plus Prize" díjat nyert

Tesztek

"Franz Güde" kenyérszelető kés (1. helyezett)

Güde "Alpha" (1. helyezett) és Güde "Delta" (3. helyezett) szakács kés


Hogyan tisztítsuk késeinket?

A kések elvileg moshatóak mosogatógépben, azonban számos külső körülmény befolyásolhatja a mosogatást:

 • mosogató szerek,
 • öblítő szerek,
 • szárító szerek,
 • só adalékok,
 • víz minősége (keménysége).

Egyéb lehetséges rozsdásodási okok:

 • a kések éle megsérti a mosogatórekesz műanyag borítását - ekkor a drót elkezdhet rozsdásodni, mely más anyagokat is korrodálhat,
 • a kések más eszközöket is megsérthetnek a mosogatórekeszben,
 • a kés megsérülhet más késektől vagy egyéb eszközöktől,
 • apró karcolások keletkeznek miközben más eszközökhöz verődik, dörzsölődik a kés,
 • ezek mellett ha nem azonnal mossák el a késeket használat után, az ételekben lévő savas összetevők megtámadhatják a kések pengéjét. Minél hosszabb ideig nem tisztítják meg a kés, annál nagyobb a kockázat.

A fentiek miatt - annak ellenére, hogy az alapanyaguk természetesen rozsdamentes acél - nem ajánlott a késeket mosogatógépbe tisztítani (nagy valószínűség szerint megsérülnek vagy más eszközöket sértenek meg). A legjobb módszer a tisztításukra: rögtön a használat után langyos vízben, kevés mosogató szerrel (ha és amikor szükséges), puha ronggyal tisztítsuk meg a késeket.


Kések ápolása és élezése

Mint minden kés, az általunk forgalmazott kések is idővel vesztenek az élükből, ill. kisebb-nagyobb sérülések érhetik őket. Ez elkerülhetetlen a használat során, nincs olyan márka, olyan acél, ami örökké éles maradna. Ezért fontos, hogy késeinket karbantartsuk. Elsősorban és első lépésként használhatunk fenőacélt (leginkább gyémántbevonattal), majd évente egyszer-kétszer fenőkő segítségével élezhetjük meg tökéletesen késeinket, ill. javíthatjuk ki azok nagyobb hibát. Természetesen egy jó fenőacél és élező kő nem olcsó, ill. használatuk gyakorlatot igényel. Azonban - ha tényleg szeretnénk késeinket mindig a legjobb állapotukban használni - hosszabb távon bőségesen megéri a befektetés. Emellett használtuk elsajátításához boltunkban segítséget nyújtunk.

Amennyiben nem szeretnénk megtanulni a használatukat és/vagy nem szeretnénk beruházni ezen eszközökben, választhatunk egy olcsóbb és kevesebb szakértelmet igénylő élező - amit szintén árusítunk - ill. hivatásos köszörűs felkeresése között. Cégünk az alábbi szakember felkeresését javasolja (sajnos Budapesten kívül jelenleg nem tudunk köszörűst ajánlani):


Müller László

Késes köszörűs

1011 Budapest Fő utca 37/b.

Tel.: 06-1-2135-307

Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 8.45-16.30

Vállalási idő: 2 munkanap

Árak:200-600 Ft